Vrtnarstvo Lija
Ličen Natalija
Vogrsko 31a
5293 Volčja Draga
Gsm: 041-256-076
Gsm: 031-390-740
E-mail: vrtnarstvo.lija@siol.net
www.vrtnarstvo-lija.com

Kontakt Kje smo Kdo smo Naš nasvet Ponudba Prva stran
vrtnarstvo Lija_nasvet

Pelargonijev bakrenček (Cacyreus Marshalli)

Pred okvirno tremi do štirimi leti se je pri nas začel pojavljati škodljivec, ki se pri nas pojavlja pod imenom pelargonijev bakrenček in napada bršljank pokončnih pelargonij, geranije, angleške pelargonije, roženkraut...

pelargonijev bakrenček Metuljček - samček, meri od 15-23mm, samička od 18-27mm in izleže bela do rumenkasta jajčeca velikosti 0,5-0,6 x 0,3mm. Celoten razvoj da odraslega metulja traja od 30 do 60 dni. Pri nas se prične pojavljati od julija do avgusta.

pelargonijev bakrenček Jajčeca odložijo na cvetne popke, iz katerih se izležejo sprva majhne ličinke, ki zrastejo do velikosti 13mm. Ličinka je zelene barve in močno dlakasta.

Ličinka najprej napade popke, nato liste in nazadnje steblo, katerega opazno naluknja. Napadeni poganjki počrnijo in zaènejo veneti. Škodljivca zatiramo z insekticidi.

Naše izkušnje kažejo, da uporaba confidorja uspešno zatira pelargonijevega škodljivca, v kolikor s pripravkom (1ml confidorja na 1l vode) redno zalivamo rastline vsake tri tedne. S preventivo moramo začeti preden škodljivec napade rastline. tudi uporaba insekticidnih palčk se je pokazala kot uspešna obramba pred njimi.

pelargonijev bakrenček